Pochodzenie nazwisk i znaczenie imion

Wyniki wyszukiwania dla: Serwatka



Niestety, nic nie znaleziono :(
Jeśli coś wiesz, możesz dodać jakieś informacje klikając tutaj



Wpisy internautów dotyczące pochodzenia nazwiska Serwatka

Narazie brak informacji o tym imieniu/nazwisku




Wiesz coś na temat tego imienia/naziwska? Podziel się i dodaj informację o tym!

Podaj swoje imię, nazwisko, ewentualnie pseudonim
Twój adres e-mail
Czy pokazywać Twój adres e-mail przy Twoim wpisie?

Wpisz swoje informacje:





Znane osoby o nazwisku Serwatka:
  1. Serwatka – prawie klarowna ciecz, będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Stanowi 50–60% suchej masy mleka (druga połowa jest zawarta
  2. Żętyca, żentyca (gwarowo zyntyca, zintyca, zimbora) – serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką, otrzymywana przy wyrabianiu oscypków i bundzu z mleka
  3. mineralne – 0,70% kwas mlekowy – 0,60% mleko jogurt kefir zsiadłe mleko serwatka żentyca felisówka Mleko i przetwory mleczne. Almanach cukierniczo-piekarski
  4. kwasów tłuszczowych), lecytyna sojowa (E 471), laktoza, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku, glicerol (substancja utrzymująca wilgotność E422), sól, aromat
  5. obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja); wanilina. Ferrero Polska – Nutella
  6. miękki, niedojrzewający ser zwarowy, pierwotnie produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego)
  7. brakować głównych komponentów Coca-Coli. Początkowo składnikami Fanty były serwatka i miąższ jabłek, dopiero później receptura została zmieniona na dzisiejszą
  8. kokosowe, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, migdał, mąka pszenna, słodka serwatka w proszku, naturalny aromat, emulgator lecytyny (soja), substancja spulchniająca
  9. niewielkie ilości soli i cukru. Na skalę przemysłową zamiennikiem mleka bywa serwatka w proszku. Ma podłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy
  10. Przykładem tego procesu jest rozdzielenie zsiadłego mleka na twaróg i serwatkę. peptyzacja AgnieszkaA. Migas AgnieszkaA., Reologia ceramicznych zawiesin

TAG - inne imiona:

Apoloniusz Beata Bożydar Damian Donald
TAG - inne nazwiska:

Agata Serwatka Aga Serwatka Frania Serwatka Melania Serwatka Roberta Serwatka Sroka Grzesiak Kubacki Wach Olędzki


TAG - inne imiona i nazwiska:

Zieliński Borys Zalewski Cezary Bednarek Eleonora Skrzypczak Emila Rojek Rajmund
Górski Adrian Domański Antoni Żurawski Czarek Prus Gerwazy Bartnicka Halina